הנחיות



הנחיות הפעלת מערך הכשרות הממלכתי על רקע נגיף הקורונה-
מפקחי ומשגיחי הכשרות וצוותי הכשרה לפסח במוסדות בריאות ורווחה ומפעלים חיוניים

מטרה
לשם מתן מענה לשוהים במוסדות בריאות ורווחה המבקשים לצרוך מזון כשר בלבד, על המוסד לפעול
להבטחת הכשרות גם בימים אלו ובפרט לקראת חג הפסח וזאת תוך הגנה על בריאותם.
הגנה על עובדי מפעל שהוכרז כחיוני בתקנות לשעת חירום.
הגנה על העובדים במערך הכשרות הממלכתי.

הפעלת צוותי הכשרה לפסח:
האחראי על מערך ההכשרה נדרש לוודא כי גודל צוות ההכשרה אשר יגיע למוסד יהיה מצומצם במספרו ככל הניתן.
במידה וניתן, יש לשלוח לכל מוסד צוותי הכשרה שונים, כדי למנוע, ככל הניתן, העברת הנגיף חלילה.
על האחראי על ההכשרה לספק לחברי צוות ההכשרה כפפות. מכיוון שהנגיף יכול לשרוד על משטחים ועל
ציוד המיגון, ההמלצה היא להשתמש בכפפות בלבד ולהחליף את הכפפות לעיתים קרובות. אין לגעת עם
הכפפות בפנים או באזורים חשופים ולהקפיד על שטיפת ידיים.
מי שנדרש לשהות בבידוד ביתי לא ישתתף בהכשרה.
לפני כניסת חבר צוות הכשרה למוסדות, יוגדר בתיאום עם הנהלת המוסד עובד ייעודי מעובדי המוסד אשר
יקבל מכל חבר צוות הכשרה, הצהרה על מדידת חום והיעדר התסמינים: חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס,
שיעול, קושי בנשימה; חבר הצוות יגיע למקום עם טופס הצהרה מלא לאותו יום; באחריות המוסד לאסוף
ולשמור את הטפסים כאמור; בנוסף וככל שמתבצעת מדידת חום בכניסה למוסד, תילקח מדידת חום של
חבר צוות בכניסה למוסד; לא תותר כניסת חבר צוות עם חום גוף העולה על 38 מעלות צלזיוס, שיעול או
קושי בנשימה והוא יוחלף באיש צוות אחר.
על צוותי ההכשרה להתרחק מהמטופלים ומהעובדים וכן זה מזה כנדרש שמירת מרחק של 2 מטר בין
אדם לאדם. ריחוק הצוות ההכשרה מחוץ לאזור המטופלים חיוני ביותר לשמירת בריאות המטופלים,
בפרט קשישים. לא למותר לציין כי יש לשמור על מרחק כנ"ל מספקי המזון למוסד.
במידת האפשר, ידריכו חברי צוות ההכשרה את צוות העובדים הקבוע במוסד כולל משגיחי כשרות
קבועים כיצד לבצע את הניקיונות וההכשרה במחלקות עצמן.
במטבחי המוסדות המיועדים לעובדים שאינם במחלקות, יש לשמור על הנחיות שירותי בריאות הציבור
ביחס למקומות עבודה.

בנוסף לאמור לעיל יש להקפיד על הוראות התקנות ובפרט ההוראות הנוגעות למקומות עבודה שעיקרן 
לכל איש צוות יוקצה ציוד אישי קבוע ככל הניתן; ציוד בשימוש של יותר מאיש צוות אחד,
יעבור חיטוי קפדני לפני כל העברה מאדם לאדם;
מתן הנחיה לעובדים על שמירה קפדנית של כללי היגיינה ובכלל זה שטיפת ידיים;
מתן הנחיה לעובדים כי בעת שימוש במעלית במקום העבודה, לא יהיו במעלית יותר משני
נוסעים".
 
מאחר ובמוסדות אלו ישנן מספר מחלקות הדורשות הכשרה, מומלץ למנות חבר צוות אחד לכל מחלקה,
במטרה למנוע מעבר של חברי צוות ההכשרה בין המחלקות שלא לצורך.
חפצים וציוד הנלווה להכשרה המועברים בין המחלקות ינוקו על ידי חומר מטליות חיטוי המכילים 70%
אלכוהול במידת האפשר.

מפקחי ומשגיחי כשרות :
מפקח/ משגיח כשרות שנדרש לשהות בבידוד ביתי, ידווח הן למועצה הדתית והן למעסיקו ויוחלף באחר.
לפני כניסת מפקח/משגיח כשרות למוסדות, תגדיר הנהלת המוסד עובד ייעודי מעובדי המוסד, אשר יקבל
מכל עובד במערך הכשרות הצהרה על מדידת חום והיעדר התסמינים: חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס,
שיעול, קושי בנשימה; עובד במערך הכשרות יגיע למקום עם טופס הצהרה מלא לאותו יום; באחריות
המוסד לאסוף ולשמור את הטפסים כאמור; בנוסף וככל שמתבצעת מדידת חום בכניסה למוסד, תילקח
מדידת חום של מפקח / משגיח בכניסה למוסד; לא תותר כניסת מפקח/ משגיח עם חום גוף העולה על 38
מעלות צלזיוס, שיעול או קושי בנשימה והוא יוחלף באחר.
מנהלי המוסד יטילו אחריות על עובד ייעודי קבוע במוסד, להביא לידיעת מפקח/ משגיח הכשרות כי מקום
העבודה נמנה על מקומות העבודה בהם יש לנהוג ביתר זהירות כפי שפורט בפרק "כללי" לעיל.
על האחראי על ההכשרה לספק למפקח/ משגיח כפפות חד פעמיות. זאת משום שהנגיף יכול לשרוד על
משטחים ועל ציוד המיגון, ההמלצה היא להשתמש בכפפות בלבד ולהחליף את הכפפות לעיתים קרובות.
אין לגעת עם הכפפות בפנים או באזורים חשופים בגוף יש להקפיד על שטיפת ידיים לעיתים קרובות.
על מפקח/ משגיח הכשרות, ככל עובדי המוסד, להתרחק מהמטופלים ומהעובדים כנדרש שמירת מרחק
של 2 מטר בין אדם לאדם. ריחוקם מחוץ לאזור המטופלים חיוני ביותר לשמירת בריאות המטופלים,
בפרט קשישים. לא למותר לציין כי יש לשמור על מרחק כנ"ל מספקי המזון למוסד.
על מפקח/ משגיח הכשרות, בגלל אופי עבודתו הנייד, להקפיד ביתר שאת, על כללי ההגנה מפני הדבקה
והידבקות בנגיף הקורונה ולכן יימנע משהייה במרחב הציבורי שלא לצורך עבודתו. עם כניסתו למוסדות,
יקפיד לשטוף ידיו בסבון או חומר חיטוי בהתאם להוראות משרד הבריאות. כמו כן יש להקפיד על הוראות
התקנות ובפרט ההוראות הנוגעות למקומות עבודה כמפורט לעיל בסעיף ט' בחלק "הפעלת צוותי הכשרה
לפסח".
"חמירא סכנתא מאיסורא")חולין י' דף א'( ולכן על משגיח הכשרות להביא לידיעת מעסיקיו כי משרד
הבריאות מפרסם הנחיות למנהלי עסקי הכנה ושיווק מזון בתי אוכל ומרכולים בקישור

https://www.health.gov.il/Subjects/Environmental_Health/food/Pages/default.aspx 

בנוסף, כפי שמצוין במידע בקישור הנ"ל, בתקופת חירום זו אסורה מכירת דברי מאפה ומזון מוכן לאכילה
בתפזורת שאינם ארוזים מראש בשירות עצמי, כאלו אשר לא נדרש עבורם טיפול נוסף ע"י מגע אדם כדי
להבטיח את בטיחותם התברואתית כדוגמא: חמוצים, קטניות, גרעינים, אגוזים וכו'; כמו כן אסורה
קבלת בקבוקים למחזור.
יש להנחות את משגיח הכשרות כי במידה ובעל העסק אינו עומד בכללים אלו, עליו להביא זאת לידיעת
הרב נותן ההכשר.
 
ויקויים בנו הכתוב: כָּל הַמַחֲלָּה אֲשֶׁר שַמְתִּי בְמִּצְרַיִּם לאֹ אָּשִּים עָּלֶׁיךָ כִּי אֲנִּי יְיָּ רֹפְאֶׁךָ. וכן נאמר: וּבֵרַךְ אֶׁת
לַחְמְךָ וְאֶׁת מֵימֶׁיךָ וַהֲסִּרֹתִּי מַחֲלָּה מִּקִּרְבֶׁךָ: וְאַתָּה שָּלוֹם וּבֵיתְךָ שָּלוֹם וְכֹל אֲשֶׁר לְךָ שָּלוֹם.
 
מנסחי המסמך:
מר כפיר יהודה, מנהל תחום כשרות אסדרה, המשרד לשירותי דת.
הרב רפאל / רפי יוחאי, סגן ראש אגף הכשרות הארצי, הרה"ר.
הרב פנחס פרנקל, ממונה ארצי על ענייני דת, משרד הבריאות.

חדשות ועדכונים

פניה למחלקה